En bra presentation – vad är det? Du ska nu få lära dig en av de bästa och enklaste principer som finns för att lära dig hålla en bra presentation.
Om du använder dig av det vi strax ska gå igenom kommer du snabbt att förstå vad som skiljer en bra talare från en mindre bra, så att du kan kopiera det som fungerar.
För några år sedan var jag på ett seminarium där flera framstående personer framträdde. Ämnet de talade om låg mig varmt om hjärtat, men ändå var det bara en av alla dessa föreläsare som lyckades fånga min uppmärksamhet och höll en i mitt tycke bra presentation.
De andra föreläsarna retade mest upp mig med sitt sätt att föreläsa, vilket gjorde det svårt att koncentrera sig på vad de sa.
En bra presentation – men ändå inte
Det märkliga var att jag inte kunde sätta fingret på vad det var som var bra med den föreläsare som tilltalade mig. Det var nämligen inte något speciellt i hans sätt att använda kroppsspråket, han använde inte några speciella hjälpmedel och ämnet för hans föreläsning var inte mer intressant än de andras.
Trots detta var det något med hans föreläsning som fångade mig.
Och så där är det ju ganska ofta när vi ser en bra presentation. Vi kan inte riktigt sätta fingret på vad det är vi gillar. För ofta är det inte något uppenbart, som ämnet eller något liknande. Samtidigt har vi stor nytta av att ta reda på vad det är som gör att något blir bra eftersom det hjälper oss att göra om samma sak.
Tre frågor
Den viktiga princip som jag därför föreslår att du börjar använda dig av är att ständigt ställa dig tre frågor varje gång du ser en bra presentation – eller en mindre bra presentation:
1. Vad tycker jag om detta?
2. Varför är det här bra – eller inte bra?
3. Hur kan jag göra detta bättre?
Genom att ständigt ställa dig de här frågorna när du går på en föreläsning kommer du att bli bättre och bättre på att se vad det är som fungerar i ett tal eller en bra presentation. Du tvingar dig att lägga märke till vad det är som gör att det fungerar och tvärtom. Och på så sätt kan du också börja använda dig av de lärdomarna.
Koncentrera dig på vissa delar
När du har ägnat dig åt detta under ett tag kan du gå vidare och specialisera dig på vissa delar av talet. Hur är kroppsspråket? Hur använder föreläsaren sin röst? Hur är presentationen upplagd?
Faktum är att du kan ställa dig de här frågorna i många andra sammanhang för att utvecklas inom olika områden. Varje gång du ser någon göra något som du gillar, ställ dig ovanstående tre frågor. Det är alltid en bra början att studera dem som redan gör det vi vill göra.
Till sist, du kanske undrar vad det var som jag gillade med föreläsaren i mitt inledande exempel? Jag kom fram till att det var hans avslappnade och vardagliga språk. Han använde sig av ord och meningar som var både enkla och direkta, och inte på något sätt konstlade.
På så sätt blev föreläsningen nästan som ett samtal vid ett köksbord, och inte en föreläsning i en sal med hundratals personer. Och jag är övertygad om att det är en av förklaringarna till att det blev en så bra presentation.
Vill du veta mer om hur du kan förbättra din argumentationsteknik? Fundera på om kursen ”Professionell presentationsteknik i teori och praktik” kan vara något för dig. Klicka här för att läsa mer om kursen.