”Alla skrattade när jag sa att jag skulle hålla en presentation … men när jag väl hade börjat blev det tyst”

Glöm myten om att du måste vara född till en bra talare för att trollbinda en publik. Om du kan läsa det här brevet och har förmågan att föra ett normalt samtal så har du vad som krävs för att förvandla dig själv till en talare i toppklass.

Mitt eget intresse för presentationsteknik började för några år sedan när jag hade ett jobb som krävde att jag regelbundet höll föreläsningar. Precis som många andra i samma situation gjorde jag så gott kunde, men utan att veta hur jag ska skulle gå tillväga för att fånga publiken. Ibland gick föreläsningarna bra, ibland gick de inte alls bra.

Från undrande till säker

Jag vill minnas att publiken vid flera tillfällen tycktes vilja vara någon helt annanstans, utan att jag förstod vad det var jag gjorde för fel. Men det skulle komma att bli ändring på den saken …

Problemet var att jag inte visste vad det var som gjorde att det fungerade när det gjorde det, och vad det var som inte fungerade när det inte gjorde det. Jag beslöt mig för att göra vad jag kunde för att ta reda på vad det är som gör att vissa föreläsare lyckas bättre än andra.

Ett led i detta vara att analysera de föreläsningar som jag själv gick på. Om jag gillade föreläsaren frågade jag mig ”vad är det i detta som gör att det blir bra?”. Om jag inte gillade föreläsningen frågade jag mig det omvända, ”vad är det som gör att detta inte blir bra?”.

Vad bra föreläsare gör som andra inte gör

Till slut började jag se en del röda trådar och vad bra föreläsare hade gemensamt. Samtidigt började jag läsa böcker om presentationsteknik och konsten att tala. Jag dammade också av kursmaterialet från den retorikkurs jag tagit några år tidigare. På så sätt lyckades jag sätta ord på vad det var som jag hade sett i mina analyser av de talare jag hade studerat.

Självklart började jag också att använda mig av denna kunskap när jag själv föreläste. Sakta men säkert började jag få grepp om det som jag varit ute efter hela tiden – hur jag skulle bära mig åt för att få publiken att älska mina föreläsningar.

Det började också märkas i utvärderingarna av de föreläsningar jag höll. Vid ett tillfälle samlade jag ihop de utvärderingar jag fått den senaste tiden och räknade ut mitt snittbetyg. På en skala från 1 till 4, där 4 var bäst blev mitt snittbetyg 3,9. Det var med andra ord enbart 0,1 poäng som saknades för ett perfekt betyg!

(För att se vad några av de som gått utbildningar för mig tidigare har att säga om mig som föreläsare, se längre fram.)

Hur du kan förbättra din egen presentationsteknik

Jag beslöt mig för att sätta samman de lärdomar jag hade skaffat mig om presentationsteknik till ett system. Resultatet blev kursen ”Professionell presentationsteknik i teori och praktik”, som jag nu har möjlighet att erbjuda dig som vill ta din presentationsteknik till en ny nivå.

Kursen består av de grundläggande bitar som du måste ha ordning på för att göra dina föreläsningar eller presentationer ska fungera. Här är några exempel på vad du kommer att få lära dig under kursen:

 • Hur du bygger upp din presentation från början till slut för största möjliga effekt
 • Hur du inleder din presentation så att du får publiken med dig redan från början
 • Hur du avslutar din presentation så att publiken lämnar föreläsningen med ett ”wow!” och knappt kan bärga sig innan de får se dig igen
 • Retoriska tricks och knep som använts i årtusenden för att påverka människor och få sin vilja igenom
 • Argumentationsteknik som gör det mer eller mindre omöjligt att säga emot ditt budskap
 • Tre modeller för att strukturera och bygga upp din presentation så att publiken tar den till sig och förstår exakt vad du menar
 • Hur du kryddar ditt föredrag eller din presentation så att du blir mer intressant att lyssna på – oavsett vilket ämne du talar om
 • Hur du använder ditt kroppsspråk för att ge ett säkrare intryck och förstärka det du säger så att du gör största möjliga intryck på publiken
 • Hur du förbereder dig så att det går snabbt och enkelt att bygga upp din presentation
 • Det rätta sättet att använda PowerPoint och det absolut SÄMSTA sättet att göra det på
 • Hur du förhåller dig till manus för att ge ett så levande och avslappnat intryck som möjligt
 • Hur du hanterar nervositet och osäkerhet så att du framstår som professionell och säker
 • Fyra knep att ta till om du kommer av dig, så att publiken inte märker någonting
 • Tre sätt att hantera besvärliga frågor från publiken så att du behåller fattningen och ger ett lugnt och säkert intryck
 • Hur du anpassar ditt budskap efter åhörarnas inlärningsstil så att du får samtliga deltagare med dig
 • Vad som skiljer framgångsrika presentationer från mindre framgångsrika, och hur du ser till att ditt föredrag tillhör den förstnämnda gruppen
 • Hur du utvecklar en röd tråd i ditt budskap så att din presentation ger en bättre helhetsbild
 • Hur du improviserar ett tal även om du har mindre än en minut på dig att förbereda dig samtidigt som publiken tror att du har jobbat med talet i timmar
 • Tre tekniker för att göra ditt budskap mer spännande och roligt
 • Tre minnestekniker som hjälper dig memorera timmar av material så att du slipper vara beroende av manus eller PowerPoint-bilder
 • Hur du enkelt memorerar namnet på deltagarna i publiken även om du har ett minne som en guldfisk
 • Hur du får människor i publiken som inte tycks gilla dig på din sida
 • Hur du avgör vad som är viktigt och måste finnas med i din presentation och vad du kan skippa
 • Storytelling i praktiken: hur du bygger upp en historia på ett dramaturgiskt rätt sätt för att bädda in ett budskap och trollbinda dina lyssnare
 • Analyser av kända tal och varför de fungerar så att du kan använda dig av samma principer och förvandla dina egna tal till moderna klassiker

De olika delarna i kursen

Kursen består av nio moduler som var och en tar upp de viktigaste delarna som måste falla på plats för att en föreläsning ska bli framgångsrik. Här följer de olika delarna som ingår i utbildningen:

1. Förberedelser

2. Innehåll

3. Nervositet

4. Struktur

5. Kroppsspråk

6. Hjälpmedel

7. Knepiga situationer

8. Klassisk retorik

Alla modulerna läggs till varandra efterhand så att du tar till dig så mycket som möjligt utan att bli överväldigad. Teori varvas med praktiska övningar, vilket gör att du lär dig från flera olika vinklar och integrerar de olika teknikerna på bästa sätt.

Du får även möjlighet att genomföra flera egna presentationer där du får feedback på dina styrkor och kan utveckla dem samtidigt som du får veta vad du kan göra bättre. Om du vill kommer även dina presentationer att videofilmas så att du kan se med egna ögon vad du behöver utveckla och hur du förbättras under kursens gång.

Vad andra tycker om mig som föreläsare

Så vem är då jag att tala om för andra hur de ska genomföra sina presentationer? Det här är vad några av de som har sett mig föreläsa tidigare har sagt (utvärderingarna har fyllts i helt anonymt så ingen har behövt känna sig pressad att vara positiv):

”Levande och kunnig presentation. Intressanta tankar framförda med spänst och engagemang.”

”Fredrik var väldigt bra. Tydlig, lätt att förstå. Man ville bara veta mer och mer.”

”Mycket bra föreläsare, klar och tydlig, egna erfarenheter. Behaglig att höra på.”

”Föreläsaren BRA på att föreläsa, få fram budskapet. ’Trevlig’ att lyssna på.”

”Lätt att lyssna på, trovärdig.”

”Bra föreläsare, bra upplagt. Bra tonläge.”

”Skicklig pedagog! Tydlig, empatisk. Bra svar lämnades på frågor.”

”En mycket bra föreläsare, goda kunskaper.”

”Har svart att se vad som i detta ämne skulle vara bättre.”

”Riktigt bra. En av de mest matnyttiga kurserna.”

”Fantastiskt god flexibilitet, klarar av att föreläsa trots alla avbrott och frågor från oss deltagare.”

”Bjud in honom till fler lyssnare!”

Om du vill ha fler omdömen om mig som föreläsare hittar du det i kolumnen till höger.

En sammanfattning av kursinnehållet

Det här är vad som ingår i utbildningspaketet:

Kursen ”Professionell presentationsteknik i teori och praktik”. En tvådagarsutbildning med alla metoder och teorier du behöver för att bli en fantastisk talare och behärska konsten att trollbinda en publik.

Just nu ingår dessutom följande bonusdelar i erbjudandet:

Bonus #1

Checklistor med de viktigaste delarna sammanfattade som du kan gå igenom varje gång du ska hålla ett tal eller en föreläsning för att försäkra dig om att du har fått med allt du ska för att garantera att ditt framträdande blir en succé. Du får en checklista för varje modul som ingår i utbildningen.

Bonus #2

En DVD med dina egna framträdanden inspelade så att du kan gå igenom dina presentationer i efterhand och kontrollera vad du kan göra annorlunda för att förbättra ditt framträdande och komma vidare som talare. Du kan även använda inspelningen för att följa upp din egen utveckling efter en tid för att se hur du har utvecklats.

Bonus #3

En 30 minuter lång individuell coachningssession via telefon där du får reda på vad du bör utveckla och vad du kan göra för att bli en bättre talare.

Priset för allt detta är endast 11 997 kronor (exklusive moms).  I priset ingår lunch och fika.

Anmälan

Om du är intresserad av att delta i denna kurs, hör av dig via följande e-postadress: utbildning@EffektivPresentationsteknik.se. Du kan också göra din intresseanmälan via telefon på nummer 070-559 02 38.

Om du har några frågor om kursen är du välkommen att kontakta mig via fredrik@hillvesson.se eller telefonnumret här ovan.
.

Bästa hälsningar
.

Fredrik Hillvesson

P.S. För närvarande har jag enbart möjlighet att erbjuda denna kurs som företagsintern utbildning med minst fyra deltagare.

error: Copyright © 2010-2022 Fredrik Hillvesson